torstai 18. kesäkuuta 2015

Message from: Maiju Suurnäkki

ENEMMÄN AIKAA MERELLÄ 18.06.2015

Matka Bermudalta Azoreille on edennyt pääasiassa keveissä keleissä. Tänään on 15. vuorokausi merellä ja matkaa Azoreiden Hortaan on vain kaksi yötä. Odotamme perille pääsyä kuin lapset joulupukkia: on taas ihanaa nukkua yhdessä samaan aikaan oikeassa sängyssä; on helppoa tehdä ruokaa heilumattomassa keittiössä, missä kaikki käsistä päästettävä ei lähde lentoon tai kieri toiselle puolelle venettä; on nautinnollista päästä kunnon kuumaan heilumattomaan suihkuun; on mukava päästä kävelylle rannalle, tielle, kadulle, ihan mihin vaan; on piristävää tavata muita ihmisiä ja nähdä muutakin kuin merta ja taivasta; on stressitöntä viettää viikko tai kaksi pohtimatta suuremmin tämänhetkistä tuulta ja tulossa oleviaa matalapaineita ja myräkkä-alueita; kulinaristinen toive on, että Azoreilta löytyy hyvä pizzeria tai pihviravintola!

Yhdet ystävämme kehottivat nauttimaan merestä, toiset ystävämme vihjaisivat, että saamme toteuttaa yhden meitä suuremman laivayhtiön mainoslausetta "enemmän aikaa merellä". Molempia näitä on toteutettu, kun eihän täällä muutakaan voi. Meri ja vain meri on kaikkialla ympärillä. Meri näkyy täytenä ympyränä, katsomme mihin suuntaan hyvänsä. Taivaanrannassa meri muuttuu taivaaksi ja mitään muutahan täällä ei ole. Taivaalla liikkuvat pilvet erilaisten tuulien kiidättämänä ja pilvet määräävät, näkyykö taivaalla joka tapauksessa oleva aurinko vai ei. Olen ottanut useana päivänä kuvia tästä meidän maisemasta, tylsää tai sitten ei?


Onneksemme meri ja tuulet ovat olleet meille ystävällisiä valittuamme tämän eteläisen valtaväylän Azoreille. Monet purjehtijat kulkevat perinteisempää pohjoisempaa reittiä peläten tämän eteläisen reitin tuulettomuutta ja saavat valinnallaan enemmän vauhtia ja vaaratilanteita. Me tunnustamme olevamme niin mukavuudenhaluisia sunnuntai-purjehtijoita, että päällemme osunut yksi parin päivän jakso ylempänä olleen kovan tuulen alueen reunaa 18 m/s tuulineen ja 4-5 metrin aaltoineen oli ihan riittävä määrä extremeä meille. Muuten olemme saaneet seilata mukavan kevyissä keleissä moottoroiden kaikkein tuulettomimpien alueiden läpi. Tällä hetkellä pöristelemme purjeet lepattaen harmaan taivaan alla, suurimmat saderintamat ovat todennäköisesti jääneet jo taakse ja edessä siintää Azorien korkeapaine ja mahdollinen tuulettomuus loppumatkaksi (mutta diesel riittää hyvin, tällä kertaa on vuotanut vain yksi salongin pöydän alla ollut kanisteri muutaman desilitran, niin että Azoreilla odottaa pilssin eli lattian alusen pesu).
Ruuhkaa täällä ei ole ollut, mutta lähes päivittäin olemme sentään nähneet monitorilla AIS:ssa laivan tai pari, muutama on tullut vastaan tai ohittanut meidät jopa näköetäisyydeltä. Muita vastaantulleita matkalaisia ovat olleet yksi pieni delfiiniparvi, iso punainen meripoiju, musta verkonmerkki-lippu ja sen kaverina siiman/köyden päässä styroksipallo, kaksi verkkopoijua välissään myös siimaa/köyttä, puulaatikko, yksi vessan istuinrengas, joitain pienempiä roskia, iso puunrunko oksineen päivineen -mihinkään ei ole onneksi törmätty eikä mikään ole tarttunut potkuriin tai peräsimeen. Vastaan on tullut myös vaaleanpunaisia/vaaalean violetteja puhallettuja lasten kumileluja, jotka olemme tulkinneet Portugalin sotalaivoiksi eli suurimmiksi ja vaarallisimmiksi meduusoiksi. Mietimme kovasti, mitä nuo otukset täällä tekevät, onko niillä aivot ja jokin mietitty reitti vai seilaavatko ne vaan ihan vahingossa johonkin. Suomesta saimme sähköpostilla seuraavan vastauksen:

Portugalinsotalaiva

Domeeni:Aitotumaiset Eucarya
Kunta:Eläinkunta Animalia
Pääjakso:Polttiaiseläimet Cnidaria
Luokka:Polyyppieläimet Hydrozoa
Alaluokka:Hydroidolina
Lahko:Siphonophorae
Heimo:Physaliidan
Suku:Physalia
Laji:physalis
Kaksiosainen nimi: Physalia physalis

Linnaeus, 1758.

Portugalinsotalaiva (Physalia physalis) on polyyppieläimiin (Hydrozoa)
kuuluva polttiaiseläinlaji. Se on yksi parhaiten tunnetuista ja ihmiselle
vaarallisimmista polttiaiseläimistä. Sitä tavataan lämpimillä merialueilla
tavallisimmin Golfvirran alueella, Pohjois-Atlantilla, Intian
valtamerellä sekä Tyynellämerellä. Portugalinsotalaiva ei ole yksilö, vaan
se on useista erikoistuneista polyypeista koostuva yhdyskunta.Tuntomerkit

Portugalinsotalaivalla on noin 15 cm vedenpinnan yläpuolelle kohoava, 9'"35
cm pitkä, typpi-happi-hiilimonoksidi-kaasuseostatäynnä oleva ja
sulkijalihaksella varustettu kelluke, joka toimii purjeen tavoin auttaen
liikkumisessa. Veden alla sillä on pitkät lonkerot, joissa on
ravinnonhankinnassa käytettävät polttiaissolut. Portugalinsotalaiva voi
levittää lonkeronsa jopa 30 metrin päähän.

Kovassa merenkäynnissä portugalinsotalaiva tyhjentää uimakellukettaan
kaasusta, jolloin se painuu pinnan alle turvaan pahimmalta aallokolta.
Lisääntyminen tapahtuu tavallisesti suvuttomasti eli silmikoitumalla;
yksittäisiä polyyppeja irtoaa yhdyskunnasta omiksi uusiksi yhdyskunnikseen.

Ravinto

Ravinnokseen portugalinsotalaiva käyttää pikkukaloja, joita se
lonkeroidensa polttiaissoluilla lamauttaa ja tappaa, minkä jälkeen ne
nostetaan ruuansulatuspolyyppien käsiteltäviksi. On kuitenkin muutamia
lajeja, jotka ovat immuuneja portugalinsotalaivan polttiaissolujen
myrkylle, ja ne elävätkin turvassa lonkeroiden lomassa houkutellen muita
pieniä kaloja saaliiksi ja syöden niiden jäännöksiä sekä kuolleita
lonkeroita. Näitä lajeja ovat esimerkiksi polyyppikala (Nomeus
gronovii), Glaucus marinus '"merietana ja violettikotilo (Janthina janthina).

"Semmonen tyyppi. Polyyppieläimiin kuuluu myös korallit. Eli en usko että
niillä aivoja on, meduusoillakaan ei ole aivoja."

Lasten kumileluja vai oikeita eläimiä?
Meidän näkemämme Portugalin sotalaivat eivät olleet yhtään linssiluteita, tässä kuva varastettuna Wikipediasta.


Niin paljon kuin tästä(kin) seilauksesta olemme yrittäneet nauttia, on tämä äärimmäisen typerää ja tylsää hommaa, lillua nyt pienen pienellä purtilolla keskellä isoa, aavaa merta -kyllä oli eno oikeassa, kun sanoi lähtiessämme, että meille olisi riittänyt Gotlantiin meno:-) Täällä merellähän ei toimi puhelin, ei netti, ei radio, ei telkkari. Ainoa yheydenpitovälineemme on Inmarsatin satelliittipuhelin, jota ilman emme kyllä reissuun lähtisi. Inmarsatin kautta pystymme lähettämään sähköposteja, esim nämä päivitykset suoraan blogiin, sekä tekstiviestejä, esim päivittäiset viestit Faceen. Itsehän näemme nuo blogitekstit ja niihin sekä Faceen tulleet kommentit vasta seuraavan kerran Azoreilla. Inmarsatilla voimme myös tarvittaessa soittaa normaaleja puheluita sekä ottaa päivittäin säägribit. Halpaahan puhelimen käyttö ei ole, mutta mikäs sitten on: puhelu maksaa reilun euron/minuutti (säätietojen tilaus ja vastaanotto vaatii kaksi puhelua ja maksaa yhteensä noin 4 euroa), tekstiviestin hinta on alle euron. Olemme tuhlanneet ja ottaneet päivittäin säätiedot, kerralla saamme viiden vuorokauden sään eteenpäin. Meidän säägribbejä täydentää s/y Calimeran Niken ja Hannan Suomesta lähettämät mailit isomman säärintaman muutoksista, ISO KIITOS niistä:-) Kiitos myös muille sääinfoa lähettäneille. Mailiosoitettamme olemme jakaneet hyvin harkitusti vain lähimmille ihmisille, koska se tukkeutuu herkästi kaikista liitteistä ja muusta turhasta roinasta. Mutta tekstiviestejä Inmarsatiin meille voi ja saa lähettää ilmaiseksi "yhteystiedot"-sivulla olevan ohjeen mukaan. KIITOS kaikille viestejä lähettäneille, ne ovat aina iso piritys tämän nautinnon keskelle -laitamme vielä henkilökohtaisia vastauksia, kun pääsemme netin pariin.

Tällä hetkellä matkaa Hortaan on noin 200 mailia eli perillä ollaan mukavasti valoisan aikana lauantaina. Azoreilla aiomme viihtyä viikon tai pari huoltaen itseämme ja Pantheraa ja sen jälkeen odotamme sopivan keli-ikkunan kohti Euroopan mannerta. Suomeen olemme siis tulossa, kun sitä jotkut ovat kysyneet, ihan veneellä perille asti. Ja ei, emme aio lähteä ihan lähivuosina uudelle pitkälle reissulle, ainakaan veneellä:-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti viestiä, ruusuja, risuja, kysymyksiä, mitä vaan. Pyrimme vastaamaan, kun olemme netin äärellä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.