keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Message from: Maiju Suurnäkki

Merellä Bahama-Bermuda 20.05.2015

Matkaa on tehty Great Inagualta lähdön jälkeen nyt reilu kolme vuorokautta. Keli on vaihdellut alun reilusta vastatuulesta ja neljän metrin aalloista tämän hetkiseen tyyneen Atlantiin. Maisema ja ympäristö on melko yksitoikkoinen, merta, merta, merta erilaisine aaltoineen sekä taivasta monenlaisilla pilvillä ja auringolla. Kovasti yritetään NAUTTIA, kiitos vaan Anne ja Seppo niistä toivotteluista. Edelleen meri on hieno ja meno mukavaa sillä hetkellä, kun keli on purjehtimiseen sopiva. Pikkaisen ollaan kyllästytty huonoihin keleihin ja vastatuuleen puskemiseen, saattaa olla. että Suomeen tulon jälkeen riittää vähäksi aikaa, kun merta katselee rannalta käsin.

Yhtään emme kadu, että reissuun lähdimme. Tämä on onneksi ollut meidän molempien unelma, molemmat halusimme purjehdusta maailmalle yhtä paljon -Juha tosin ei ollut ajatellut yhtään, että maailmalta pitää purjehtia myös takaisin:-) Lähtiessämme Suomesta emme olleet tehneet mitään päätöstä tai lupausta matkan kestosta ja mailien määrästä, vaihtoehtoina olivat Kanarialla käynti tai maapallon kierto. Matkan edetessä meille molemmille oli selvää, että meidän maailma ulottuu Suomesta Panamaan asti ja kaksi vuotta on oikein sopiva aika. Purjehduksen ulottaminen perinteiseltä Itä-Karibialta läntiselle osalle on aika lailla hullun hommaa keliolosuhteiden vuoksi. Emme kuitenkaan sitäkään osuutta antaisi pois, San Blas oli ehdottomasti yksi reissun hienoimpia paikkoja, samoin myös muista paikoista poiketen täysin erilainen Kuuba. Panaman San Blasilta lähtien tuulet ovat lähes poikkeuksetta ollet vastaisia, joten vaikka "päivääkään en vaihtaisi pois", voisi muutaman mailin muuttaa myötätuuliksi!

Vene-elämä täällä merellä ollessa on oikeastaan tosi tylsää ja päivät seuraavat toisiaan lähes samanlaisina. Nyt kello on meillä lähes kaksi iltapäivällä ja tämän päivän ohjelma on ollut runsas:

Klo 8.30 Juha herää viimeiseltä nukkumisvuorolta, samaan aikaan minä yritän näyttää todella pirteältä nuokuttuani munakellon kanssa sitloodan pohjalla viimeiset pari tuntia (yöllä oli kylmä, vain 26 astetta, tarvitsee jo tuulipuvun ja sukat jalkaan). Arska (autopilotti)ohjaa Pantheraa, joka kulkee tasaisesti konevoimalla purjeet läpsyen eteenpäin tasaisessa ja pitkässä Atlantin mainingissa.

Klo 9 laitan kalanpyydystyshärpäkkeen veteen, tuoretta kalaa olisi mukava saada, koska viimeiset kananpalat syötiin eilen, seuraavaksi on tarjolla säilykkeitä. Tähän mennessä vieheeseen on tarttunut vain merilevää, sellaista kellertävän ruskeaa, lehtiä ja rakkulan näköisiä pyörylöitä -olisikohan se hyvää paistettuna wokkiin?

Klo 9.30 Juha suunnittelee aamukahvin keittoa, mutta lupaan keittää puuroa ja kahvi tulee siinä samalla. Juha tarkastaa plotterilta kulkusuunnan ja mahdolliset ympärillä olevat muut alukset, ei näy AIS:ssa ketään eikä mitään (yöllä sentään näimme kahden rahtarin valot oikein näköetäisyydeltä).

Klo 10 sytytän Taylorin (=kerosiinihella) tulille, eli esilämmitän ensin kaasutoholla hellan poltinta (helppoa tänään, kun vene ei heilu), käännän nappulasta kerosiinin virtaamaan polttimolle ja hurraa, liekki syttyy (ei syty ihan aina ihan ekalla kerralla!). Tänään kautahiutaleet osuvat kattilaan eikä vesikään läiky hellalle (kuten heiluvassa veneessä useinkin tapahtuu). Samaan aikaan Juha vaihtaa purjeita, fokan tilalle tulee isompi keulapurje eli genua sillä toiveella, että myös tuuli viriäisi.

Klo 10.30 Syömme puuron ja hörpimme kahvia ja teetä jälkiruuaksi istuen takaterassilla eli sitloodassa. Veneen ympärillä lentelee kolme valkoista pitkäpyrstöistä lintua (kokoa lokki, mutta paljon kauniimpaa), jotka tuntuvat kovasti kiinnostuneilta veneestä tehden kaarroksia ihan perän tuntumassa. Heitän tarjolle muutaman keksinmurun, mutta nämä eivät ole mitään pullasorsia, eivät vaivaudu edes vedenpintaan katsomaan antimia. Aurinko paistaa lähes siniseltä taivaalta, vain muutama pilven hattara näkyy horisontissa -tulossa siis kuuma, tuuleton päivä.

Klo 11 tuuli on virinnyt hieman, ainakin 10 kn eli 5 m/s, ainakin hetkittäin, kun oikein positiivisesti katselemme tuulimittaria. Sammutamme moottorin, mikä ihana hiljaisuus monen tunnin päristelyn jälkeen. Vauhti ei päätä huimaa, mutta kuljemme kuitenkin eteenpäin ja lähes oikeaan suuntaan purjeilla (tuulitoiveiden kanssa täytyy olla varovainen, kun säänhaltija mielellään lykkää sitä äkkiä ihan liikaa, jos emme ole tyytyväisiä tämänhetkiseen tilaan). Juha käynnistää vesikoneen (teemme juomavettä merivedestä markkinoiden pienimmällä ja halvimmalla vesikoneella, jonka tuotto on noin 4 litraa tunnissa). Minä lähetän satelliittipuhelimella lyhyen päivityksen ja koordinaattimme Faceen (tai ainakin toivon, että ne näkyvät siellä, koska itsehän emme viestejä näe ennen seuraavaa nettiyhteyttä Bermudalla).

Klo 12 kirjoitan muutaman viestin ja tekstiä blogiin. Tai ainakin yritän, kunnes uudempi ja "parempi" läppärimme tekee lakon. Se ei halua tehdä mitään, on täysin jumissa. Annankin koko romun veneen tietotekniikkavastaavan haltuun (yleensä kaikki alkaa toimia sillä hetkellä, kun Juha kääntää katseensa laitteeseen). Tällä kertaa kone on todella jumissa ja hetken kuluttua sitloodan pohjalla on kaksi tietokonetta vierekkäin (onneksi on tyyntä), on ohjelmatikkua ja ties mitä (tätä nykyajan veneilyä). Käytän tilaisuutta hyväkseni ja tiskaan heilumattomalla hetkellä altaaseen kertyneet tiskit. Toisella korvalla kuulen sitloodasta osaavia termejä...virus...ohjelma...bugi...onsatmail tikulla...vanha kone ei hyväksy...ohitetaan...poistetaan... Lopulta kuuluu sanat, jotka ymmärrän: tämä vanha kone toimii nyt!

Klo 13 olemme nauttineet riittävästi ihanasta hiljaisuudesta, joka ei kuitenkaan vie meitä eteenpäin Bermudalle (Panthera on kulkenut kahden tunnin aikana 4 mailia eli noin 7 kilometriä). Käynnistämme moottorin ja alamme taas edetä kohti maalia.

Klo 13.30 istun kirjoittamassa tätä blogiin tulevaa juttua. Seuraavaksi aiomme lähettää jutun ja sähköpostit satelliittipuhelimen avulla maailmalle, samalla saamme otettua säägribit viiden seuraavan vuorokauden ajalle (meidän ottamia säätietoja täydentävät mukavasti Suomesta Nikeltä tulevat isomman säätilanteen katsaukset).

Loppupäivän ohjelmaksi on suunniteltu suihkun otto, sekin tapahtuu sitloodassa, ensin ämpärillä merivettä (juuri tarkastettu lämpötila 28,5 astetta) niskaan, saippuaa ja shampoota ja lopuksi lyhyt huuhtelu makealla vedellä. Uimassakin voisi pistäytyä, jos koneen taas sammuttaisi siksi aikaa, täytynee harkita. Päivälliseksi syömme tietenkin sitä kohta nostettavaa tuoretta doradoa voissa paistettuna (täytyy vaan muistaa tarpeeksi tiheään siivota leviä pois koukusta, jotta kala löytää sen).

Kaikenkaikkiaan normaalia kiireisempi normipäivä:-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti viestiä, ruusuja, risuja, kysymyksiä, mitä vaan. Pyrimme vastaamaan, kun olemme netin äärellä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.