sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Message from: Maiju Suurnäkki

Trombeja Karibianmerellä lauantaina 21.3.2015


Nyt on vihdoinkin purjehdittu reilun tunnin ajan, ihana hiljaisuus yli kahden vuorokauden koneella pöristelyn jälkeen. Istumme takaterassilla nauttien pelkästä aaltojen ja tuulen suhinasta, Panthera kulkee noin viittä solmua tasaisessa meressä. On poutapäivä, taivaalla pilvimuodostelmia. Tuuli nousee vähän, tuoko yläpuolella oleva harmaa pilvi sadetta? Juha tekee lähtöä sisälle jotakin hakemaan, kun katseeni osuu taivaalle. "Mikä tuo kummallinen muoto on pilvessä?" Samalla, kun sanon asian ääneen, ymmärrän, mikä se voi olla. Juha sanoo lyhyesti: "Nyt voi olla ongelmia." Takanamme olevasta pilvestä roikkuu tumma reunoiltaan vaalea "putki" alaspäin, ihan liian lähellä meitä. "Putki" laajenee nopeasti ja yltää lähes veteen asti. Tornado? Trombi? Jotakin, mitä ei kuulu olla!

Nyt nopeasti purjeet alas ja kone käyntiin autopilotin ohjaamana. Kone tietysti päättää sammua muutaman kerran, kuten se on tehnyt aiemminkin tällä legillä. Muutama uudelleen starttaus saa sen pysymään käynnissä. Keräämme kannelta kaiken irtonaisen sisälle veneeseen tai kiinni kannelle, köydet kiinteiksi nipuiksi. Sisäänkäynnin luukku lähellä valmiuteen. Jos tuo pyörremuodostelma tulee päälle, menemme sisään, laitamme luukun kiinni ja odotamme siellä turvassa, mitä tapahtuu.

Hoidamme kaiken vauhdilla ja vahdimme samalla taivasta. Pilvestä pistää alaspäin toinenkin kapeampi piikki. Panthera vie meitä koko ajan eteenpäin automaattiohjauksella ja pilvimassa piikkeineen alkaa vähitellen jäädä reilummin taaksemme. Taivaanrannassa on kuitenkin kehittynyt leveä alareunastaan tumma pilvialue, josta kehittyy edelleen piikkejä alas mereen. Istumme sitloodassa seuraten tilanteen kehittymistä, noin tunnin kuluttua pilvet ovat jääneet riittävän kauas taivaanrantaan ja vaalentuneet samalla. Uskallamme taas nostaa purjeet ja sammuttaa koneen. Hämärä ja pimeä tulee parin tunnin kuluttua, pilviä on edelleen taivaanrannassa, mutta kaikki on normaalia. Purjehdimme jopa puolille öin, jolloin tuuli loppuu ja joudumme taas käynnistämään koneen.

Taas olemme yhtä kokemusta rikkampia, mutta tämän lähemmäs trombia/tornadoa/mitä-lie-pyörremuodostelmaa emme halua. Onneksi kaikki tapahtui päivällä -liittyykö trombit jotenkin lämpöön ja aurinkoon vai voiko niitä olla myös yöllä? Onneksi rintama oli takanamme ja edessämme kulkusuunnassa oli ihan kirkasta. Emme halua tietää, mitä tapahtuu, jos "putki" osuu ihan kohdalle. Tämän jälkeen vahdimme entistäkin tarkemmin pilviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti viestiä, ruusuja, risuja, kysymyksiä, mitä vaan. Pyrimme vastaamaan, kun olemme netin äärellä.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.